Szájkóder

Nem hallod? Szájkóder!

04
vasárnap
aug 2013
Az, amikor csak bólogatsz mindenre, mintha értenéd, mert nem bírsz már szájról olvasni, olyan, mint amikor bemész a mekibe és az összes kérdésre ingatod a fejed, hogy igen, igen, igen...
És aztán kapsz cézár salátát jeges kávéval leöntve, az aktuális hepimíl ajándékfigurákkal meghintve, majonézzel telenyomva, szeletelt csibeburgerrel, megkoronázva egy kis csiliszósszal.
És ezután közlik, hogy a wc-t nem használhatod.
ronald_mcdonald_jumping1.jpg

Címkék: meki siket bólogat hallássérült szavak ereje hapy meal menü szájról olvas

03
szombat
aug 2013
Látom, hogy beszél, mozog a szája, vagy öt percig (vagy akárcsak három), és mikor felém néz (én kérdőn, kíváncsian nézek rá), azt mondja: semmi

Semmi. Három perc, öt perc és semmi. A semmi mindig valami. Információhiány, néha titkolózás, érdektelenség, vagy belefáradás a magyarázatba. De legfőképpen annak érzése, hogy semmi közöm hozzá, és maga a tudat, hogy el kell ismételni, mert nem hallom. 
Az a baj a semmivel, hogy aki hall, annak nem kell elmondani újra, mert hallja. De ha nem hallom és nem mondják el, akkor befészkelődik valahol a mellkasomban egy szurkálódó kis manó, aki egyfolytában azt skandálja: nem tu-dod, nem tu-dod, nem tu-dod! És ez fáj.
Leginkább azért fáj, mert nem igazságos, hogy a többi emberhez képest le vagyok maradva szavakkal. A szavak hallásával. A szavak és a hallás pedig biztonságot adnak. Tudást a világról, az emberekről, a másikról, hogy fel tudjak készülni majdnem mindenre. Még így is csak majdnem. És ha még annyit sem kapok? 
A bizonytalanság nem túl jó állapot. Főleg, ha már egyszer megtapasztaltam a semmi legrosszabb változatát, amikor az emberek tudatában vannak annak, hogy nem hallom, ezért azt mondhatnak, amit akarnak, mert úgysincs más választásom, mint ezt elfogadni. Vagy elhiszem, ha elég naiv vagyok, vagy nem. 
Az első ilyen eset után már nem igazán tudok hinni. Maximum bólintok, a semmit tudomásul veszem, aztán vagy folyamatos készenlétben vagyok, vagy megpattan bennem valami, és nem érdekel többé. 
Aztán van, mikor látom, hogy a másik belefáradt a folytonos visszamondásba. És akkor lelkiismeret-furdalásom van, hogy miért kell nekem ilyennek lennem? Hogy vissza kelljen mondani mindent, mert nem hallom. Másfelől meg szétvet a düh, mert mégis tudni szeretném, hogy miről volt szó. 

Ne hidd azt, hogy ezt csak a siketek és hallássérültek érezhetik így. Minden szó, amit kiejtesz a szádon, a maga hányaveti módján iszonyatosan tud fájni bárkinek. Nem mindegy, mit mondasz. Nem mindegy, hogy mondod. Vedd a fáradtságot, végy mély levegőt, és figyelj a másikra. Hangolódj rá, értsd meg, hogy mi zajlik benne. Tanuld meg, hogy egyes szavak mit váltanak ki belőle és miért.
 
Mindenkinek van egy semmije. És ha túl sokszor mondják neki, benne is meg fog pattanni valami az irányodban. Olyan, mintha egy kis zsinór kötne össze benneteket, és valahányszor kimondod azt a szót, szókapcsolatot vagy mondatot, ez a zsinór mindig megpendül egy kicsit, majd egyszer elszakad.
 
Ugye, nem akarod?
szavak-erős-ila.png

Címkék: semmi fáj szavak ereje szájról olvasás

02
péntek
aug 2013

(töredékek gyerekkoromból. siketen, gyerekként otthon. egyedül.)

Éppen kinyitom az egyik könyvet a közepe táján, hogy az orrommal végigszimatoljak rajta, mikor anyu meg apu azt mondják nekem, hogy elmennek, de nemsokára jönnek. Dolguk van. Beállok az ajtóba, nézem, ahogy a szüleim beülnek az ezüst autóba, és kigurulnak a látószögemből. Pedig igazán erősen szuggerálom, hogy annak a látószögnek ne legyen vége. 

Sose történt még ilyen. Csak állok az üres házban, és az óra előtt állva próbálom beazonosítani, mit is takar az a fogalom, hogy: nemsokára

Először még igazán buli az egész, mert megkeresem a dugicsokit (spájz, ajtó mögött, fenn a polcon, apu azt hiszi, nem tudom). Odahúzom a széket, a tárgyakat leverem, aztán ugyanez a dugikönyvvel (ebédlő, kettesszekrény fenn, apu szintén azt hiszi, nem tudom). Odatolom a fotelt, majdnem leesek, fotelbe kucorodok, csokit majszolok, olvasok (majd ha apu tényleg odaadja, úgy kell csinálni, mintha sose láttam volna). Aztán a sokadik oldal után ideges leszek. Nemsokára. Hülye szavak. Hülye felnőttek. 


Aztán a bejárati ajtóhoz megyek, odanyomom az orrom az üveghez, kinézek, sehol senki. 

Rémület. Túl nagy a csend. Akarom mondani, túl kevés a mozgás. 

Mi van? Hol vannak? 

Szürkület. Oda-vissza rohangálok. Bejárati ajtó, ablakok a hátsó udvarra, mint a kergemarha. Hogy lássam, ha valaki jön. 

Rémisztő, hogy anyuék nincsenek itthon, mert mi van velük? Jól vannak? Mikor van az a nemsokára? Mi van, ha már elmúlt? Akkor mért nincsenek itt? 

Rémisztő az is, hogy itt vagyok egyedül, a ház üres, bármikor bárki bejöhet, mint a tévében. És olyankor történik valami rossz. És én nem hallom. Mert az ajtónyitásnak van valamije, hangja, amit az ember észrevesz. Mint a tévében. Odakapják a fejüket. A lépteknek is van ilyenje, mert mutatják. Aztán a nő vagy férfi a házban tudja, hogy valaki van ott. De nekem csak két szemem van, azt se tudom úgy mozgatni, mint az a zöld izé. A kaméleon. Ezért rohangálok. 

Ablak, ajtó, másik ablak. Azért kell minden ablakhoz odamenni, mert nem lehet rálátni a ház oldalára. Azt bárki megkerülheti. Ezért kell figyelni hátra, meg előre. Előre azért is, hogy mikor áll a kapu elé az ezüst autó. Mert akkor anyuék megjöttek. 

Kimerítő. Felrohanok az emeletre, berontok mindenhová, hogy nincs-e ott valaki. Eltökélem, hogy leütöm. Simán. Miazhogy! Ha látok valakit, akinek nincs itt keresnivalója, lelövöm. Fantáziálok, próbálom elterelni a figyelmem. Visszaülök a fotelbe, olvasok, úgy csinálok, mintha nem lennék ideges, hogy biztosan senki nincs a házban, se azon kívül. 

De hiányzik a bizonyosság. Ezért vándorlok. Szobák, emelet, ablak, ajtó. Amit látok, csak az bizonyos. 

Aztán begördül a kapu elé az autó, Megnyugszom, most már felszabadultan csinálhatok bármit, ágyba kucorodok, könyvet veszek magamhoz. Nyugalom van. Anyuék hallanak helyettem. Szólnak, ha valami van.

5457445b28fb251886ceddf81b805bdb.jpg

 

Címkék: könyv csoki otthon egyedül felnőttek siket nemsokára szájról olvasás

01
csütörtök
aug 2013

A hangokat látni is lehet. Juhász Fanni kisfilmjével mutatja be a siketek világát, Puha Andrea szövegrészleteivel.

Csodálkozz rá, értsd meg, gondolkozz el rajta.

Címkék: videó siket siket egy napja

30
kedd
júl 2013

Tudom, nem könnyű velem az élet. Szegény csajjal szembe kell fordulni, úgy kell beszélni, mert szájról olvas, ha kiabálok, nem hallja meg, biztos ami biztos, egy jól irányzott sípcsontrúgással jelezni kell, hogy hé, kommunikálni szeretnék vele. Ha el akarom érni, imádkozhatok, hogy észrevegye az sms-em, ha ki akarok mozdulni vele, akkor nem mindegy hová, mert nem mindenhol ért meg. Hogy a mozi? Nos. Ha nincs feliratos film, akkor a mozinak lőttek.

Az elmúlt egy évben elég gyér volt a választék. A feliratozott filmek száma radikálisan lecsökkent, és még a feliratos filmek fellegvára, a MOM Park is cserben hagyott. Ami egyébként nem meglepő, hiszen a MOM Park nyilvánvalóan a külföldiek becserkészésére utazik, így érthető, hogy az eredeti nyelven vetíti a filmjeit, néhány szinkronos változatot is bedobva a kínálatba. A többi mozi pedig szimplán csak szinkronosakat vetít. Elvétve akad, ahol kettő, maximum három feliratos film közül lehet választani. 

A gond ott kezdődik, hogy összességében három, maximum négy feliratos filmet kínálnak a hallássérültek számára a budapesti mozik havonta. Az pedig, hogy netalántán IMAX moziba üljön, 3D-s vagy  4D-s filmet nézhessen meg feliratozva, esélytelen. Bármennyire is elfogulatlanul nézem a helyzetet, akkor is csak azt tudom mondani, hogy ez édeskevés. Aki hall, az is meggondolja, hogy mikor, hányszor, milyen filmre adja ki a pénzt. Az emberek általában azokat a filmeket nézik meg moziban, amelyik a legjobban érdekli őket, ahogyan mondani szokták: ami olyan jó, hogy megérdemli, hogy a mozivásznon lássam. Namármost, aki hall, az az Arénában tud válogatni 19 film közül, míg a hallássérültek választási lehetősége közel a nullával egyenlő, mivel ott például nem is adnak feliratos változatot egy filmből sem. A Westendben kettő közül lehet választani, az egyik a Senki Többet című romantikus dráma, a másik pedig a francia Szerelem, örökség, portugál című vígjáték, melyek eléggé az otthon letöltöm és megnézem kategóriába tartoznak.

Megértem, hogy a filmforgalmazók számára döntő szempont az, hogy a magyar mozilátogatók jelentős része nem szereti a feliratot olvasni filmnézés közben, így a nagy közönségsikerre számot tartó filmeket minden esetben szinkronizálják, mert ezeknél nagy lenne a bevételkiesés feliratozás esetén. Nyilván közrejátszik az is, hogy Magyarországnak nagy szinkronkultúrája van, míg mondjuk Szerbiában vagy Szlovéniában még a tévében is feliratozva adják a filmeket. Megértem azt is, hogy a nagy sikerfilmek szinkronozásnak az is lehet az oka, hogy a hazai bemutató időpontja sok esetben egybeesik az amerikaiéval, vagy csak egy-két héttel követi azt. Ha ugyanis több idő - legalább hat hét - telik el a két bemutató között, a magyar forgalmazó fel tudja használni az Amerikában már műsorról levett film használt kópiáját, amelyre ekkor csak magyar feliratot kell gyártatnia. Ha azonban a bemutatók egybeesnek, mindenképpen új kópiát kell készíteni, amelynek olyan nagyok a költségei, hogy ahhoz képest a szinkron elkészítése már nem jelent túl nagy többletköltséget, így általában inkább ezt választják. 

De a mozilátogatóknak van olyan rétege is, akik szeretik feliratosan nézni a filmeket, és véleményem szerint őket sem ártana kiszolgálni. És itt nem csak a hallássérültekre gondolok. Rengeteg érv szól a feliratos filmek mellett, nem beszélve arról, hogy az előállítása is jóval olcsóbb a szinkronizálásnál. Sokan akarva akaratlanul is tanulják az idegen nyelvet, jobban átjönnek a poénok, az akcentus. Több ismerősömtől is visszahallottam, hogy a The Office részei szinkronizáltan nézhetetlenek, míg feliratozva, eredeti hanggal fenomenálisak voltak. Nem mindig választanak jó szinkronhangot a karakternek, ezzel is aláásva a film vagy sorozat élményértékét. 

Sokan panaszkodnak a feliratra azért is, mert nem tudnak egyszerre figyelni a hangra, a képre és a feliratra. Úgy vélem, a hallók között is van annyi feliratpárti, hogy ezt az állítást ne általános tényként kezeljük. A figyelemmegosztás emberenként változó, bele lehet jönni, a siketek, hallássérültek látásmódja pedig kissé másképp működik, mint a hallóké. Egy hallássérült ember alapvetően vizuális beállítódottságú, a látás segítségével nyeri ki a környezetéből a szükséges információkat, éppen ezért "mindent" lát. Én például sosem csak a film alsó harmadát nézem, hanem egyszerűen globálisan látom az egészet. Ugyanúgy, ha gépelek a laptopomon, és a képernyő közepét nézem, nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy valaki éppen belépett a szobába az ajtón, mert a szemem sarkából érzékelem.

Ám, ha elfogadjuk azt, hogy a felirat rendkívül zavaró a társadalom nagy részének, és ezért nem kínálnak feliratos filmeket a mozik, még mindig van más alternatíva a probléma kiküszöbölésére. A WikiTech körülbelül egy éve hírül adta, hogy a Regal Entertianment és a Sony elkészítette az Access Glasses-t, amely működik a 3D és a hagyományos mozik esetében is, amikor is feliratozza filmet hat különböző nyelven. Azaz, aki feliratosan szeretné nézni a filmet, elég, ha csak felveszi a szinkronos film vetítése közben. A szemüveg tesztelését 2012 áprílisában kezdték el, de a nagy bevezetésre még várni kell, ugyanis majd csak 2013 első negyedévében lesz elérhető. Az USA-ban.

Reméljük, egyszer Magyarországra is elér.

 

sony-access-glasses.jpg

 

 

 

 

 

Címkék: film premier mozi szerelem filmbemutató felirat vígjáték dráma siket feliratos film Acces Glasses Regal Entertainment

süti beállítások módosítása